Volgens de NEN 1010 moet een groepenkast aan de nieuwste voorschriften voldoen als de installatie ingrijpend wordt gewijzigd. “Ter discussie staat echter wat men onder een ingrijpende wijziging verstaat. Of een groep erbij plaatsen een ingrijpende wijziging is, daar zijn de meningen nog wel eens over verdeeld. Belangrijk is in elk geval om bij iedere wijziging in de kast goed na te lopen waar de onderdelen op worden aangesloten en of de wijziging ook van invloed kan zijn op andere onderdelen in de kast.”
De meeste groepenkasten in woonhuizen zijn al aardig op leeftijd, 25 jaar en ouder zijn geen uitzondering. Vaak heeft deze groep ook geen hoofdschakelaar, zijn ze minimaal beschermd tegen fout stromen (aardlekschakelaar) en door de leeftijd kunnen sommige componenten niet of te laat reageren.
Groepje erbij?
Warmtepompen, airco’s, veranda, infrarood verwarming etc. al deze verbruikers eisen van de groepenkast een extra groep. En wat dacht u van zonnepanelen. Deze heeft ook een eigen groep nodig. Vaak hebben bedrijven van deze installaties veel verstand van hun product. Maar iets minder van de groepenkast zelf. Ze zetten er een groepje bij maar hebben geen idee wat de gevolgen kunnen zijn van hun actie.
Daarom is het belangrijk alvorens een groep bij te plaatsen of het niet verstandiger is om een nieuwe groepenkast te installeren. Het kost soms evenveel tijd voor een aanleg van een groep. Of van het verzwaren van de interne bedrading. Hierdoor voldoet uw groepenkast aan de laatste veilige normen. Steeds meer verzekeraars vragen zich dan ook af of het niet tijd wordt voor één jaarlijkse inspectie. Hetzelfde als de APK van uw auto. Veiligheid gaat voor alles toch?
Wilt u een vrijblijvende offerte? Stuur dan naast uw gegevens meteen een foto van uw huidige meterkast mee.